Sivas Kangal
Köpek Yavrusu Üretim Çiftliği

0544 947 09 61 

Sivas Kangal Üretim Çiftliğimiz Tüm TÜRKİYE'ye Kangal Köpek Satışı Yapmaktadır.


kangallar neden kendi yavrusunu yer

Kangallarda çok sık rastlanılan bir durum olan kendi yavrularını doğumlarından kısa bir süre sonra yemeleri sorununa çözüm bulmak ve sebebini öğrenmek isteyen uzmanlar 5,5 yıl önce başlattıkları araştırma çalışmalarının nihayetinde sır perdesini araladı ve çözüme ulaştı.

Kendi yavrusunu yiyen kangal


Kangal yetiştiricilerinden gelen ve gittikçe artmaya başlayan Kangalların kendi yavrularını yeme sorunları üzerine araştırma yapan Doçent Dr. Mustafa Koçkaya, çalışmaya önce yavrularına zarar veren anne Kangalları tespit etmekle başladı.Bu 15 anne Kangalı yakın takibe alan Koçkaya, fiziksel ve davranışsal olarak birçok test yaptı.Detaylı takip ve araştırma sonucunda yavrularına zarar veren annelerde "Oksitosin Hormonu" eksikliğinden kaynaklı bu sorunun ortaya çıktığını tespit etti.

Koçkaya'nın yaptığı bu önemli çalışma dünya çapında ilgi görüp bilimsel dergilerde yayınlandı.
Araştırma sonucuna bağlı olarak bu yıl başlanan tedavide yetkililer Kangallara Oksitosin Hormonu enjekte ettiler.

Kangallar üzerine yaptığı çalışmanın Dünya'da bir ilk olduğunu belirten Koçkaya, "Dünya'da bu konu üzerine çalışan kimse yok, ilk kez biz yaptık ve dünyaya tanıttık. Yavrularını yiyen anneleri yakın takibe alıp davranış biçimlerine ve kan değerlerine odaklandık. Aldığımız sonuçlardan Oksitosin Hormonu eksikliğinden bu sorunun ortaya çıktığını bulmuş olduk. Tespitlerimiz sonucu tedavi sürecini başlatarak doğumdan hemen sonra hormon enjekte ederek anne Kangalların yavrularına verdiği zararı önlemiş olduk." dedi.

Kangal yetiştiricileri ve halk adına önemli bir çalışma olduğunu söyleyen Koçkaya, “Bu çalışmaya çok önem verdik.Yavrularını öldürmek zorunda kalan Kangallar toplumda cani gözüyle bakılıp sahiplerince öldürülüyordu.Yaptığımız araştırmada yetiştiricilerin rahatını anne ve yavru Kangalların hayatta kalmasını sağladık.
Çalışmamıza Kangallar üzerinde yaptık ancak dünya çapında büyük ilgiyle karşılaştık ve birçok mail aldık.Kangal dışındaki köpek cinslerinde de bu sorununun yaşandığını öğrendik.Kangallardaki yaptığımız tespitin diğer köpeklerde de aynı sebepten kaynaklandığını öngörüyoruz.Yapacağımız laboratuvar çalışmaları ve detaylı davranış takibi ile ispatlayacağız." şeklinde sözlerini noktaladı.